LEPO, UNI JA PALAUTUMINEN

Lepo on tärkeä osa urheilijan valmentautumisen kokonaisuutta. Levossa elimistö uudistuu, kuona-aineet poistuvat ja energiaa varastoituu. Unen aikana erittyy kasvuhormonia. Nukkuminen on tärkeää myös aivojen palautumiselle.

Uni on perusterveyden edellytys, joka vaikuttaa vireystilaan ja mielialaan. Yleisesti unen laatu on parasta ennen puolta yötä, mutta uni ajoittuu yksilöllisesti. Aikuisella riittävä määrä unta voi olla 7-8 tuntia. Osa ihmisistä tulee toimeen kuuden tunnin yöunilla, osa taas tarvitsee yli yhdeksän tuntia yhtäjaksoista unta päivän normaalin vireystilan saavuttamiseksi. Kasvavat lapset ja nuoret tarvitsevat enemmän yöunta. Suosituksena vähintään 9h arkiunet. Huippu-urheilijalle riittävän pitkä ja oikein ajoitettu yöuni on tärkeä osa tasapainoista valmentautumista. Päiväunet eivät korvaa yhtäjaksoisen yöunen vajetta, vaikka auttavatkin huippu-urheilijaa harjoitusten välisessä palautumisessa. Palautumisen tehostamiseen voi auttaa myös rentoutuminen ja rentoutumisharjoitteet, joihin voi yhdistää mielikuvaharjoittelua.

Lepo ei ole pelkästään unta, vaan myös arjen rutiineista irroittautumista, vapaa-aikaa. Huippu-urheilijan vapaa-aikaa voi olla ystävien tapaaminen, rentoutuminen tai muut harrastukset, jolloin keho ja myös mieli lepäävät.