Ensiapuvastaavan vastuut otteluissa
REDS Helsinki ryJulkaistu: 09.01.2024 00.00

Ensiapuvastaavan vastuut otteluissa

Ensiapuvastaavan vastuut ottelutapahtumissa - Ohjeet aivotärähdysten tunnistamiseen & ison verenvuodon varalle

Kilpailusäännöt edellyttävät kaikissa sarjoissa ensiaputaitoisen henkilön paikallaoloa (pl. Mestis ja U20 SM-sarja, joissa lääkäri pakollinen).

Tässä tarkempia toimintaohjeita siitä, kuinka ensiapuhenkilön tulee toimia pelitapahtuman aikana.

  • ea-taitoisen henkilön tulee kuulua joukkueen toimihenkilöihin pelaajapenkillä tai jos on ulkopuolinen, hänen tulee seurata ottelua pelaajapenkin takana tai välittömässä läheisyydessä
  • ea-henkilö esittäytyy ennen ottelua vastustajalle, jotta vastustaja tietää, kuka henkilö on
  • jos kentällä tapahtuu tilanne, jossa on epäily loukkaantumisesta ja ensiavun tarpeesta, ea-henkilö menee kentälle ja johtaa toimintaa. Loukkaantumistapauksessa ea-henkilö ei tarvitse erotuomariston lupaa mennä pelikatkolla jäälle, sen sijaan esim. muut toimihenkilöt eivät saa mennä jäälle ilman erotuomarin lupaa.
  • ea-henkilöön täytyy olla tietoinen tai tarkistaa ennen jokaista ottelua, että hallilta löytyy paarit ja kaularankatuki. Liiga- ja Mestis-halleissa lisäksi myös, että defibrillaattori löytyy. Mikäli ea-henkilö havaitsee puutteita edellämainitussa varustuksessa, on hänen/seuran tehtävä asiasta ilmoitus liittoon sarjanjärjestäjälle.
  • ea-henkilö velvoittaa joukkueen toisen toimihenkilön tarvittaessa tilaamaan ja ohjaamaan ambulanssin tulon halliin, jos on itse kiinni loukkaantuneen pelaajan hoidossa.

Jokaisessa joukkueessa on oltava ensiaputaitoinen henkilö. Mikäli seura/joukkue kouluttaa ensiapuvastaaviaan, suosittelemme siinä tapauksessa hätäensiapukurssin tai EA2-kurssin suorittamista.

Tutustu ohjeisiin:

- Osuiko isku pelaajaa päähän? Ohje auttaa tunnistamaan aivotärähdyksen ja kertoo kuinka toimia
- Ison verenvuodon ennaltaehkäisy, ensiapu ja hallitseminen